50 anys d’Internet

Avui dia no podem viure sense, treballar sense, comunicar-nos sense.

Internet s’ha convertit en un més de la família: si no hi ha connexió, estem perduts.

Lluny d’entrar a discutir fins a quin punt és sana aquesta dependència, el que sí és cert és que internet forma part de les nostres vides.

Però només fa 50 anys que existeix! Pots imaginar un dia a dia sense?

Avui dimarts 29 d’octubre de 2019 es compleix mig segle del primer missatge transmès per internet. Cinc lletres: L-O-G-I-N. Aquesta va ser la paraula que va utilitzar Leonard Kleinrock per a comunicar-se per la xarxa Arpanet.

Aquest enginyer d’Estats Units va dissenyar un sistema de transmissió d’informació i a l’altre costat, a uns 500 quilòmetres de distància, es trobava Charley Kine. Res de 5G, 4G, fibra òptica ni ADSL: entre els dos professors una xarxa de 50 Kilobytes per segon.

En un instant, els 500 Km que separaven la Universitat de Califòrnia (UCLA) i al Stanford Research Institute (SRI) van desaparèixer, però amb certs problemes.

A les 22.30 hora de Califòrnia, Kleinrock va enviar el breu missatge «LO», ja que el sistema va col·lapsar. (faltava “GIN”). Encara que Kleinrock assegura que aquelles dues lletres eren l’abreviatura de «Lo and behold» (oh, miracle).

Els primers passos de la xarxa de xarxes arrencaven a la universitat i aquí es quedaven ocults.

Internet va arribar a la vida als 70 com una xarxa militar, ara el ciberespai s’ha convertit en una batalla de clicslikes per a usuaris i un camp de batalla virtual a la denominada Guerra Freda 2.0.

Internet, un immens món de possibilitats. Sense ell, estaríem perduts… o no?

Estudi 33 | 50 anys d'internet